<<< BEMUTATKOZÁS

BAKONYNÁNA >>>
ARCHÍVUM
Archive

Tartalom:
Iskolában a nagycsoportosaink 2015

2015 májusában nagycsoportosaink izgatottan várták, hogy megismerkedhessenek az iskolával.

Első alkalommal az első osztályosok matematika órájára látogattak el a gyerekek az óvó nénikkel. Az óra alatt a kisiskolások mellé ülve, „iskolás” feladatokat megoldva kapcsolódhattak be az órába. Megismerkedhettek a tanító nénivel, az osztályteremmel, kimehettek a táblához, felelhettek a feltett kérdésekre.

A leendő tanító néni is ellátogatott az óvodába és apró ajándékkal lepte mega gyerekeket, a közös beszélgetés, ismerkedés után egy tartalmas délutánt töltöttek el ismét az iskola falai között. Közösen felfedezték az iskola épületét, játszottak, körjátékozhattak a tornateremben, mesét hallgattak meg, majd lerajzolták a számukra kedves részletet, barkácsoltak, és számoltak a tanító nénivel.

A tartalmas nap után fáradtan és élményekkel gazdagon tértek vissza az óvodába.

Köszönjük a tanító néniknek, hogy lehetőséget biztosítottak a nagycsoportosoknak, hogy megismerkedhettek az iskolával, bepillanthattak az iskolai életbe.


Anyáknapja 2015

2015 tavaszán a gyerekekkel közösen megemlékeztünk az édesanyákról, nagymamákról mindkét csoportban. A kedves műsort örömmel fogadták a szülők, nagyszülők.

„ Egy csokor színes szó, mint egy csokor virág:

Fogadjátok tőlünk, kedves édesanyák!”Játékos foglalkozás Évi nénivel 2015

2015 áprilisában ismét ellátogatott hozzánk Prémné Koczner Éva védőnő.

Egy játékos foglalkozás keretén belül megismerkedhettek a gyerekek az emberi táplálkozás folyamatával. A közösen elkészített emberrajzon elhelyezték a táplálkozásban résztvevő „szerveket”, majd színes illusztrációk (képek, könyvek, játékeszközök) segítségével rögzítették ismereteiket. A beszélgetésekből kiderült, hogy sok ismerettel rendelkeznek a gyerekek a táplálkozással kapcsolatban. A gyerekek kipróbálhatták a hozott játékokat, kirakókat, a foglakozást pedig egy játékos móka torna zárta, hiszen tudjuk a helyes táplálkozáshoz szorosan kapcsolódik a rendszeres mozgás is.

Köszönjük Évi néninek hogy ellátogatott hozzánk!


Húsvét 2015

2015 áprilisában a húsvéti hagyományok (húsvéti ünnepkör, ételek készítése, húsvéti szokások (locsolás) felelevenítése volt a célunk mindkét csoportunkban. A hagyományos barkácsolás, dal és verstanulás mellett, a Süni csoport Zelk Zoltán: Három nyulak című verses meséjét nézhettük meg közösen a gyerekkel.

A mese után közösen megkerestük az elrejtett nyuszi fészkeket, és természetesen nem maradhatott el a lányok locsolása és fiúk megvendégelése sem.


Föld napja az óvodában 2015

Áprilisban megemlékeztünk a Föld világnapjáról is. Fontosnak tartjuk, hogy már óvodás korban felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy védjék, óvják környezetüket, a növény és állatvilágot, és a Földet, mint bolygót is Játékos feladatokat állítottunk össze, változatos helyszíneken.

A Föld napján csapatokat alkotva ügyességi, mozgásos, és kézműves, feladatokat oldhattak meg a gyerekek, amelyek épültek a már meglévő ismereteikre, és az előző héten elsajátított új tudásra is.

A jó hangulatú vetélkedőbe mindenki bekapcsolódott és sok új élménnyel lett gazdagabb.


Március 15. 2015

2015 márciusában mindkét csoportunkban megemlékeztünk nemzeti ünnepünkről Március 15.-ről. Közösen készítettünk dekorációt a gyerekekkel, melyekkel feldíszítettük óvodánkat.

Dalokkal, versekkel, képeskönyv nézegetéssel, huszáros mesékkel, történetekkel idéztük fel az 1848-1849-es szabadságharc eseményeit. Az óvodás gyerekek számára élményt nyújtó huszáros játékokon túl, körjátékokkal, barkácsolással, színezéssel, kokárdakészítéssel, zászlófestéssel és felvonulással tettük emlékezetessé ezt a napot.


Bábszínház 2015
2015 márciusában Kisteleki Zoltán részvételével interaktív színházi előadásban vehettek részt a gyerekek. A kedves és ismert (A kiskakas gyémánt fél krajcárja és a Gomba alatt című) meséket közösen dolgozták fel a gyerekek az előadóval. A vidám előadást színesítette a gyerekek vállalkozó kedve, leleménye és közvetlensége. A kicsik és nagyok egyaránt szívesen kapcsolódtak be az előadásba.


Farsang az óvodánkban
Hagyományainkhoz hűen idén, február 13-án rendeztük meg a farsangi bálunkat, melyre a gyerekekkel együtt nagy izgalommal készülődtünk.
A csoportszobát feldíszítettük, mondókákat, verseket és dalokat tanultunk. Kíváncsian vártuk egész héten, ki minek fog beöltözni pénteken.
Végre elérkezett a nagy nap, melyre a szülők ötletes jelmezeket készítettek a gyermekeik számára.
A farsangot a jelmezes bemutatóval kezdtük, ahol, mindenki elmondta minek öltözött be. A jelmezek között voltak pl.: hercegnők, katonák és balerina, serif, pókember stb. is.
Különböző vetélkedőket rendeztünk, melyek vidám hangulatba zajlottak le pl.: süti evő, szörpivó verseny, táncverseny, ügyességi versenyek és székfoglaló is. A versenyek végén minden gyermek „éremmel” gazdagodott. Közben narancslevet ittunk és finom süteményeket ehettünk.
A farsangi bálon minden gyermek nagyon jól érezte magát, melyről sok fényképet készítettünk.


Mackó-hét az oviban
Február első hetében óvodánkba „Mackó-hét” vette kezdetét. A gyerekek megismerhették a mackóval kapcsolatos népi hiedelmeket.
A hetet, a gyerekekkel közösen egy „medvebarlang” építésével kezdtük, melyet a csoportszobák sarkában helyeztünk el. Mindenki elhozhatta kedvenc maciját és a berendezett sarokba tehette.
A csoportokban a gyerekek ezen a héten medvével kapcsolatos mondókákat, verseket és énekeket tanultak, barkácsoltunk, festettünk, rajzoltunk, ragasztottunk mackókat. Beszélgettünk a medvék életmódjáról, viselkedéséről, táplálkozásáról, csoportosítottuk a különböző medvefajtákat, játszottunk mackós játékokat, megismerkedhettek a ”medvetánccal” is.
Óvodánkban a „Mackó-hetet” kiállítással zártuk. A gyerekek sok-sok élménnyel és ismerettel lettek gazdagabbak a projektnek köszönhetően. zárták.


Karácsony az óvodában
A téli hónapok alatt rendszeresen sétáltunk, levegőztünk, hógolyóztunk, játszottunk, építettünk hóembert az óvoda udvarán a gyerekekkel.
A csoportszobákban izgatottan készültünk, a karácsonyra. Sokat beszélgettünk a közelgő ünnepről, sokat meséltünk, barkácsoltunk, dekoráltunk, énekeltünk, verseltünk, készültünk a karácsonyi „ünnepélyünkre”.
Ebben a nevelési évben is állítottunk karácsonyfát óvodánk mindkét csoportjába. Nagyon örültünk neki, hogy a karácsonyfa alatt minden gyermek találhatott új játékokat /kirakót, társasjátékot, építő játékot, babákat, babaházat, a hozzá tartozó kiegészítőkkel mesekönyveket, kártyákat, gyermek méretű sarokpadot a babaszobába stb./ melyekkel színesíthetik játékukat a hétköznapokban.
Az óvodai karácsonyi „ünnepélyünkön” a két csoport óvodásai közösen énekeltek, verseltek, majd a Szivárvány csoport óvodásai lepték meg a Süni csoport és az óvodai dolgozóit, rövid Betlehemes jelenettel. Ünnepélyünket színesítette még Simon Zita 7. osztályos tanuló citera játéka, köszönjük neki.


Nálunk járt a Mikulás
2014. december 6.-án a Bakonynánai óvodások nagy izgalommal várták a Mikulást. Az idei évben nem az óvodába, hanem a kultúrotthonba hívtuk meg a Mikulást, ahová az óvodásokon kívül a hozzánk még nem járó piciket is meghívtuk.
A szülők és az óvoda együttműködésének köszönhetően egy hangulatos délutánt töltöttünk el közösen. A Mikulás megérkezéséig a szülők előadásában a Jön a Mikulás című bábmesét nézhették meg a gyerekek, majd közös énekléssel fogadtuk a várva várt vendéget. A kicsik versekkel, dalokkal, lepték meg Télapót, aki minden gyereknek hozott csomagot, senkiről nem feledkezett meg.


Márton napi felvonulás óvodánkban
Óvodánkban közel 10 éve szervezzük meg Szent Mártonhoz kapcsolódó lampionos felvonulásunkat, az idei évben november 7.-én tartottuk, melyre a gyerekek szüleit, nagyszüleit, és a helyi általonos iskola tanulóit és a pedagógusokat is meghívjuk.
Ahhoz, hogy a gyerekek kellő ismerethez jussanak Szent Márton tevékenységéről, életéről, már hetekkel a rendezvény lebonyolítása előtt foglalkozunk a témával.
Több oldalról megközelítve, többféle foglalkozási területről megvilágítva ismertetjük meg a gyerekeket Szent Márton legendájával.
A Márton naphoz kapcsolódóan nyilvános rendezvényünk összeállításánál törekszünk arra, hogy hagyományos, lampionkészítő délutánunkon túl óvodásaink mindig készülnek valamilyen rövid bemutatóval (dramatizálással, tánccal, dal csokorral). 
A gyerekek, az óvó nénik, és a dajkák egyaránt nagy izgalommal készültek a pénteki napra. Az egész hét az ünnepre való készülődéssel telt el, libákat, lampionokat készítettünk, ezeket felhasználtuk az óvoda épületének, udvarának, és a csoportszobák feldíszítéséhez.
A délutáni program a gyerekek és szüleik közös lampion barkácsolásával kezdődött. Az előre elkészített sablonok segítségével a szülők és a gyerekek saját fantáziájukra hagyatkozva készíthették el szebbnél – szebb lámpásokat.
16.30-órától a köszöntő után, néhány gondolat erejéig megemlékeztünk Szent Mártonról, életéről, a hozzá kapcsolódó legendáról, illetve a Márton naphoz kapcsolódó néphagyományokról. Óvodásaink műsorában, a gyerekek énekekkel, körjátékokkal, és a Róka és az okos ludak című Grimm mese dramatikus előadásával örvendeztették meg a közönséget.
17.00-tól a gyerekek, szüleikkel, vendégeink a helyi általános iskolások, pedagógusok részvételével közösen kezdtük meg lampionos felvonulásunkat. A meggyújtott lampionokkal végigsétáltunk a falu főutcáján, a hangulatos séta óvodánk udvarán ért véget, ahol zsíros kenyér, meleg tea várta a résztvevőket.


Mihály napi vásár az óvodában
Az őszi jeles napjaink megünneplésének keretében Mihály-napi „vásárt” rendeztünk az óvodában. Mihály napja a gazdasági év fordulója volt, mely során a pásztorok számot adtak a rájuk bízott állatokról. Ezen a napon hajtották haza a legelőről az állatokat a falvakba, és ekkor fizették ki a pásztorok bérét is.
A Mihály-nap a „kisfarsang kezdete" is volt egyben. Mulatozásba, vásározásba kezdtek az emberek, mivel ezen a napon rendezték sok helyütt az országos nagy vásárokat. Az árusok mondókákkal, kikiáltókkal csalogatták vevőiket.
A néphagyomány ápolás keretén belül a gyerekek az ünnep jelentőségén túl megismerkedtek a vásári szokásokkal is.  A pénteki vásár előtt egész héten készültünk a gyerekkel.
 A hét folyamán kézműves foglalkozásokon vásári portékákat (tükrös szív, nyaklánc), és a vásárhoz nélkülözhetetlen kellékeket (csengő - pengő, pénztárca) készítettünk. Süteményt és sütőtököt sütöttünk, kukoricát pattogattunk.
A portékák készítésekor vásári mondókákat, dalokat tanultunk. A hét örömteli készülődéssel és lázas izgalomban, versengésben pl.: csengő - pengő gyűjtésben telt. A vásár napján sokat énekeltünk, meséltünk, eljátszottuk az „Én elmentem a vásárba….."  című gyermekjátékot.
 A délelőtt fénypontja az önálló vásárlás lehetősége volt.  A kofától mindenki az vásárolhatott a portékákból, amit szerettet volna.
A vásárlók kiskosaraikba gyűjtötték a vásárolt portékáikat, a gyümölcsöket, süteményt, nyalókát stb, majd elfogyaszthatták azt, de, hogy a vásárból vásárfia is maradjon hazavihették emlékül a tükrös szívet. 
A vásárt jókedvű mulatozás zárta.
„Tetőn a nap, áll a vásár,
faluszéli nagy nyárfánál.
Alkusznak ott juhra, lóra,
kis teknőre, nagy hordóra."

Kirándulás Alsóperébe
2014. június 13.-án Alsóperében kirándultunk. A délelőtt folyamán megtekintettük a Látogatóközpontban kiállított Afrikai trófea kiállítást, majd az Arborétumot jártuk be. Sokat sétáltunk, futóversenyt rendeztünk, de jutott idő a kötetlen játékra, jégkrém evésre is.
A friss levegőn hamar elrepült az idő, a szabadban elfogyasztott ebéd után fáradtan indultunk haza.

Rendőrségi bemutató óvodánkban
2014. június 11.-én ellátogattak hozzánk Zirci Rendőrkapitányság rendőrei. A gyerekek beülhettek autójukba, meghallgathatták a sziréna hangját, felpróbálhatták a golyóálló mellényt, kezükbe vehették a gumibotot, és beszélgethettek a rendőrökkel.Évzáró ballagás
2014.05.30.-án tartottuk óvodánkban a 2013-2014–es nevelési évet lezáró ünnepélyünket. Már délelőtt nagy meglepetés érte a gyerekeket, hiszen Tankó Boglárka ballagó óvodásunk édesanyja Bierbaum Katalin egy-egy gyönyörű tortával lepte meg mindkét csoportunkat. A gyerekek nagyon örültek az ajándéknak, melyet közösen fogyasztottak el az ebéd után.
A délutáni ünnepélyre mindenki izgatottan készült. A gyerekek műsora előtt felelevenítettük az év emlékezetes pillanatait, a kirándulásokat, a versenyeket, a lampionos felvonulást, a farsangot, a gyereknapot, a rajzpályázatokon eredményesen szereplő gyerekeket stb.. A rövid köszöntő után gyerekek német és magyar nyelvű gyerekdalokból, versekből, mondókákból összeállított műsorral kedveskedtek a vendégeknek.
A műsor végén közösen elbúcsúztattuk ballagó nagycsoportosainkat, akik, bízunk benne, hogy sok-sok emlékkel búcsúztak óvodánktól.
A ballagóknak sok új élményt, sok sikert és sok–sok piros pontot kívánunk az iskolában.

Gyereknap
2014. május 23.-án tartottuk óvodánkban a gyermeknapot. A napot zenés tornával kezdtük, majd a friss levegőn reggeliztünk. A délelőtt folyamán sport és ügyességi versenyeken vehettek részt a gyerekek. A szabadban elfogyasztott ebéd után, nagycsoportosaink előadták a Kígyós Jancsi című mesét. 14.00 órától bűvész bemutatót nézhettünk meg. A műsorba a gyerekek is bekapcsolódtak, de sajnos a bűvész trükköket nem sikerült megfejtenünk.
A délután további részben kézműves tevékenységek, arcfestés csillámtetoválás, trambulin, kötetlen játék és büfé várta a gyerekeket és az anyukákat.
Gyermeknapi rendezvényünk lebonyolításában aktívan részt vettek a szülők, hiszen a finom süteményeket Ők sütötték, és az egyes helyszíneken is segítették munkánkat. A gyermeknap zárásaként a sok - sok élményen túl a szülők felajánlásának köszönhetően apró ajándékokkal (lufi, hajcsattok, vízi pisztoly, és édességekből, gyümölcsökből összeállított csomaggal térhettek haza a gyerekek.

TÁMOP kirándulás a Fővárosi Nagycirkuszba
2014. május 9.-én reggel 7 óra 30 perckor indultunk két autóbusszal, 90 fővel Budapestre. A kirándulás megszervezését segítette, hogy óvodánk TÁMOP-os pályázati támogatásnak köszönhetően anyagi támogatásban is részesült. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekeken túl a szülők is részt vegyenek a kiránduláson, ezáltal a szülők egymás között és a szülők és az óvodapedagógusok között is lehetőség nyíljon a kötetlen beszélgetésre, együttlétre.
A kirándulás úti céljául az Elevenparkot, és a Fővárosi Nagycirkuszt választottuk.
A korai indulás után néhány perccel 10 óra után érkeztünk meg az Elevenparkba. A játszóházban 14.00 óráig kötetlen program keretében a gyerekeknek, és a szülőknek is lehetőségük volt a játékra, mozgásra, kikapcsolódásra. A hatalmas csúszdák, az elektromos motorok, autók, a hatalmas ugráló várak, labirintusok, trambulinok örömteli pillanatokat okoztak a gyerekeknek, és a felnőtteknek is. A gyerekek fáradhatatlanul másztak, csúsztak, ugráltak a játékeszközökön.
Az Elevenpark után közösen utaztunk tovább a Fővárosi Nagycirkuszba. A 15.00 órakor kezdődő Circus Classicus című előadást nagy izgalommal vártuk. A előadásban fellépő művészek és állatok elvarázsoltak minket. A tigrisek, lovak és Szandra az elefánt, néhány pillanat alatt belopta magát szívünkbe. A látványos akrobata, kötéltáncos produkciókat lélegzetvétel nélkül figyeltük. A bűvész kezéről nem vettük le a szemünket, azonban nem tudtuk megfejteni titkait. A zenebohócok pedig időről időre feltűntek, a porondon, és hangos nevetést, csaltak ki a közönség soraiból. Ámulattal figyeltük a több mint két órás előadást, és élményekkel gazdagon tértünk haza a kirándulásról.

Anyáknapja
2014. május 5.-én az édesanyákat, és a nagymamákat köszöntöttük óvodánkban. Május első hetében nagy izgalommal vártuk mindkét csoportban az anyák napját. Titokban készültünk a gyerekekkel néhány kedves dallal, veressel és körjátékkal. A gyermekek által elmondott versek, a dalok könnyeket csaltak az anyukák, nagymamák szemébe. Rövid műsorunk végén a gyerekek egy - egy általuk barkácsolt virággal köszöntötték édesanyjukat, nagymamájukat.

Májusfát állítottunk
Május elején a fiúk meglepetéssel készültek a lányok részére. Titokban elmentek egy fát „kivágni”, feldíszítették, és mire a lányok kiértek az óvoda kertjébe, ott állt a feldíszített májusfa. A lányok büszkén álltak a fa alá, hiszen nekik állították a fiuk, Ők, pedig büszkék voltak, hiszen egyedül vitték véghez ezt a „nagy feladatot ”. Minden lány nevében köszönjük a fiuknak a meglepetést!
Rendőrségi rajzpályázat
2014.április 30.-án rajzpályázati díjkiosztón vettünk részt. A Veszprém Megyei Rendőr - főkapitányság Veszprém Városi Baleset - Megelőzési Bizottság, által meghirdetett Közlekedésbiztonság gyermekszemmel című rajzpályázatukra több rajzot is készítettek óvodásaink. Nagy büszkeséggel töltött el bennünket, hogy óvodásunk Folli Dorka Panna első helyezést ért el rajzával. A díjkiosztóra meghívást kaptak azok a gyerekek is akik, szebbnél-szebb rajzokat készítettek a pályázatra. Az eredményhirdetés rendőrségi bemutatóval folytatódott, melyen, Dorkán kívül további 8 óvodásunk is részt vett. A gyerekek megismerkedhettek a rendőrség munkájával, ujjlenyomatvétellel, felülhettek a rendőrségi motorokra, a közlekedési szabályokat gyakorolhatták a kerékpáros ügyességi pályán, de kezükbe vehették a rendőrségi pisztolyokat, puskákat is.

Húsvét
2014. április 14.-től izgatottan készültünk a húsvéti ünnepekre. Sokat beszélgettünk a húsvét ünnepéről, a húsvéti hagyományokról. Készülődés közben sokat barkácsoltunk, tavaszi ajtódíszt készítettünk, tojást festettünk, szebbnél-szebb dekorációkat készítettünk, mellyel díszítettük csoportszobáinkat, óvodánkat. Nyuszis verseket mondogattunk, dalokat énekeltünk, és az óvó nénik a Húsvéti készülődés a nyuszi családnál című mesét bábozták el a gyerekeknek.

Mesefesztivál
2014.április 12.-én felléptünk az Eplényi Önkormányzat által meghirdetett Százszorszép mesefesztiválon. Óvodánk nagycsoportosai a Benedek Elek gyűjtéséből kiválasztott Kígyós Jancsi című magyar népmesét adták elő. A mese feldolgozásában, a gyerekek felkészítésében Sinom Szabina és Klesitz Gabriella óvodapedagógusok vettek részt. A mese díszletét óvodánk ügyes kezű anyukája Bierbaum Gabriella készítette.
A fesztiválon Bakonynánai Aprónépek óvoda mellett az Eplényi Óvoda a Bakonyszentkirályi Kerekerdő és az Olaszfalúi Óvoda képviseltette magát. A gyerekek által előadott mesék, néhány órára mindannyiunkat a mesék világába repítettek.

2014 márciusában történt

2014 márciusa élményekben gazdag volt óvodánkban. A hónap elején nagycsoportosaink a községi Német Nemzetiségi Napon szerepeltek. A gyermekek műsorában dalokat, körjátékokat, mondókákat, táncokat fűztek egy csokorba a felkészítő óvodapedagógusok Róthweil Judit és Janás Ferencné. Megemlékeztünk Nemzeti Ünnepünkről, Március 15.-ről. A csoportokban verseket, mondókákat tanultak a gyerekek, színeztek huszárt, festettek zászlót, készítettek kokárdát, barkácsoltak lovas huszárt. Az ünnep lezárásaként a gyerekek közösen helyezték el zászlóikat, az óvoda előtti téren, és közösen mondták el Petőfi Sándor Nemzeti Dal című versétét. Márciusban fogászati szűrővizsgálaton is részt vettek óvodásaink, a Dudari fogászati rendelőben. A rendszeres fogápolásról, az egészséges táplálkozásról tartott foglalkozást óvodánkban Prémné Koczner Éva védőnő is.


Német Nemzetiségi Óvodák Találkozója Olaszfaluban

2014. március 29.-én Olaszfaluban szerepeltek nagycsoportosaink. Negyedik alkalommal került megrendezésre a Nemet Nemzetiségi Óvodák Találkozója. A rendezvényen óvodánk is képviseltette magát. Nagycsoportosainkat Janás Ferencné és Róthweil Judit óvodapedagógusok készítették fel a találkozóra. Műsorukban a német kultúrkincsből válogatott, gyerekdalokat, mondókákat, körjátékokat és táncokat fűztek egy csokorba. A Bakonynánai óvodásokon kívül fellépett az Olaszfalui Kuntich Etelka Óvoda tánccsoportja, a Lókúti óvoda, és a Zirci Benedek Elek Óvoda Bóbita és Hátszínvirág csoportja is.

Víz világnapja az óvodában
2014 márciusában, óvodánkban megemlékeztünk a víz világnapjáról (március 22.). Játékos kísérletekkel, versenyekkel hívtuk fel a gyerekek figyelmét a víz élettani szerepére, nélkülözhetetlenségére, védelmére stb. A gyerekek számára érdekes, tanulságos „kísérletek„ ( víz fagyasztás, olvasztás, virág szirmának elszíneződése festékes vízzel, párologtatás, eső „varázslása” a csoportban) tették színessé a délelőtti órákat a csoportokban. A délelőtt további részében is a víz állt a középpontban, az udvaron csapatokat alkotva versenyjátékokat játszhattak a gyerekek (vizet mértek, szállítottak edényekben stb). A hét további napjaiban akváriumot barkácsoltak, hajót ragasztottak, rajzoltak a gyerekek. Az elkészült rajzokból, képkiállítást rendeztünk és idézték fel az élményeket.
Német nemzetiségi óvodák találkozója Bakonynánán
2013. november 17.-én német nemzetiségi óvodai csoportok részére szerveztünk találkozót.
A rendezvényre nagy izgalommal készültünk, hiszen a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó házigazdái mi voltunk. Meghívásunkat a Zirci, a Nagyesztergári, az Olaszfalui és a, Lókúti óvoda fogadta el. A fellépő hat óvodás csoport mindegyike a német nemzetiségi hagyományokra épülő dal és tánccsokorral lépett a színpadra.
Házigazdaként a műsor után megvendégeltük a fellépő gyerekeket és szüleiket, nagyszüleiket. A rendezvény megrendezésében nagy segítséget nyújtottak Szülői Munkaközösségünk tagjai a Bakonynánai és Dudari anyukák, akik a finom sütemények, a szendvicsek elkészítésén túl azegész délelőtt folyamán segítették munkánkat.
A találkozó megrendezését segítette még a Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzat. Anyagi támogatásának köszönhetően új kalapokat vásárolhattunk a fiúknak a fellépésekhez, megajándékozhattuk a fellépő óvodai csoportokat egy- egy mesekönyvvel.
A délelőtt folyamán mindegyik óvodás csoport más és más dalcsokorral, tánccal lepte meg a közönséget, a gyerekek és az óvónők igyekezetének köszönhetően egy kellemes délelőttöt töltöttünk el közösen.
Mártonnap az óvodában
2013. november 08.-án került sor óvodánkban a már hagyományossá vált lampionos felvonulás megrendezésére. Az idei évben a kistérség német nemzetiségi óvodái számára rajzpályázatot írtunk ki, „A Márton legenda óvodás szemmel „ címmel.
Szebbnél szebb rajzok érkeztek az Olaszfalui, Porvai, Nagyesztergári óvodákból, és természetesen a mi óvodásaink is sok szép rajzot készítettek. Az egész hét az ünnepre való készülődéssel telt el, libákat, lampionokat készítettünk, ezeket felhasználtuk az óvoda udvarának feldíszítéséhez. Az elkészült dekoráció mindenkinek nagyon tetszett. Az óvoda udvarán, paravánon állítottuk ki a gyerekek által készített rajzokat.
Péntek délután közös barkácsolást tartottunk a szülőkkel, ahol mindenki elkészíthette a felvonuláshoz szükséges lampionját.
A felvonulás előtt vendégeink és az érdeklődők óvodásaink dalokból, körjátékokból összeállított műsorát nézhették meg. Nagycsoportosaink a Márton legenda történetét mesélték el, majd a sötétedés kezdetén egy lampionos tánccal örvendeztették meg a közönséget. A rajzpályázaton díjazott gyerekek elismerő oklevelet és ajándékot vehettek át.
A gyerekeket és a vendégeket finom süteménnyel és teával vendégeltük meg. A lampionos felvonulást az iskolások kezdték meg, őket az óvodás gyerekek és szüleik követték. A hangulatos séta az iskolában ért véget, ahol zsíros kenyér, és meleg tea várta a résztvevőket.
Gyereknap az óvodában
2013. május 24.-én ünnepeltük a gyermeknapot óvodánkban. A gyermeknap megszervezését segítette, hogy óvodánk TÁMOP-os pályázati támogatásnak köszönhetően anyagi támogatásban is részesült.
A reggeli gyülekező után vidám sportvetélkedőt szerveztünk a gyerekek részére, melybe szívesen kapcsolódtak be. 9.30 perctől a gyerekek örömmel vették birtokba a légvárat, mozogtak, ugráltak, élvezték a kötetlen mozgás lehetőségét az egész nap folyamán.
A mozgalmas délelőtti órák után, talán egy kis pihenést is biztosítva 11.00 - órától a Kincsesláda Bábszínház előadásában két rövid mesét a Piroska és a farkast, és a Brémai muzsikusokat nézhettük meg.
13.30-tól Áprily Géza előadásában Tavaszköszöntő című műsorát hallgathatták meg a gyerekek és a szülők. A koncertbe bevonta a gyerekeket, hiszen aktív résztvevőként, hol gyermekzenekart alakítottak, hol kórusként kapcsolódtak be az előadásába.
17.00-óráig különböző kézműves tevékenységekbe kapcsolódhattak be a gyerekek. Nagyon örültek, hiszen ezen a napon szabad volt a testfestés, az arcfestés a tánc, a móka, a kacagás. Szebbnél szebb nyakláncokat, karkötőket fűztek, bábokat barkácsoltak, ragaszthattak,…stb. Finomabbnál finomabb süteményeket ehettek, és búcsúzol, mindenki ajándékcsomagot kapott.
Bízunk benne, hogy élményekkel gazdagon tértek haza ezután a tartalmas, és fárasztó nap utána gyerekek és a szülők egyaránt.
Kirándulás a szülőkkel Budapestre - Planetárium, Állatkert
2013. május 18.-án két autóbusszal Budapestre utaztunk. A kirándulás megszervezését segítette, hogy óvodánk TÁMOP-os pályázati támogatásnak köszönhetően anyagi támogatásban is részesült. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekeken túl a szülők is részt vegyenek a kiránduláson, ezáltal a szülők egymás között és a szülők és az óvodapedagógusok között is lehetőség nyíljon a közvetlen beszélgetésre, együttlétre.
A kirándulás úti céljául azért választottuk a Planetáriumot, és a Fővárosi Állat és Növénykertet, mert pedagógiai programunk fő területként határozza meg a környezeti nevelést, a növény és állatvilág gyermekekkel való megismertetését.
A Planetáriumban a Süni és a Csillagok című előadás előtt volt időnk körülnézni a planetárium előterében. A gyerekek és a szülők egyaránt érdeklődve nézték meg a kiállított tárlókat. Olvashattunk a csillagokról, bolygókról, de Farkas Bertalan űrutazásáról is sok mindent megtudtunk. Az előadás a gyerekek és a szülők számára is érdekes volt, és sok új ismeretet nyújtott.
A filmvetítés után következő úti célunk az Állatkert volt, ahol mindenki érdeklődésének megfelelően, kötetlenül töltötte el az idejét.
A gyerekeknek legjobban a nemrég született kis állatok, az elefánt és az oroszlánkölykök tetszetek, de a többi, eddig csak filmekből, mesékből ismert állatot is nagy érdeklődéssel csodálták.
Újdonság az állatkert közepén található Varázshegy volt, ahol a gyerekek az állatokról érdekességeket tudtak meg. Az egész napos túra alatt többször lehetőség volt kikapcsolódni a játszótereken, lepihenni a padokon.
A fárasztó, izgalmas, és tartalmas kirándulásról 15 óra 30 perckor indultunk haza. A kirándulásról számtalan élménnyel tértünk haza, melyekre még sokáig szívesen emlékszünk vissza.

Elérhetőségünk: ovoda@bakonynana.sulinet.hu Webmester: admin@bakonynana.hu